Casa Jurnalistului : Semnul revoltei din filmul The Hunger Games a devenit realitate la protestele împotriva loviturilor de stat militare din Asia – mai întâi în Thailanda și chiar acum în Myanmar. Lovitura de stat din fosta colonie britanică a început cât se poate de liniștit, pe fundalul unei sesiuni de aerobic
Instructoarea Khing Hnin Wai făcea un livestream pe strada care duce spre Parlament când în spatele ei au început să curgă vehicule militare ultramoderne.
Armata din Myanmar (care controla oricum țara) a hotărât că nu mai tolerează nici aparența unui guvern civil. Pe 1 februarie a arestat conducerea Ligii pentru Democrație, care câștigase peste 80% din voturi la alegerile din noiembrie.
Armata susține, fără dovezi, că alegerile au fost fraudate. Comisia electorală a făcut o anchetă și nu a găsit probleme majore, iar observatorii internaționali spun că alegerile au fost corecte. Așa că generalilor nu le-a rămas decât să preia puterea cu forța, punând capăt la 9 ani de progrese democratice.
Populația șocată a început să posteze pe Facebook, dar armata a tăiat Internetul. Așa că oamenii au ieșit în stradă.
La început au ieșit studenții, apoi li s-au alăturat profesori, apoi doctori, avocați, programatori, culturiști, călugări budiști, gunoieri, fotomodele, creatori de benzi desenate… sute de proteste în Yangon (cel mai mare oraș) și mii de-a lungul țării. The Guardian estimează sute de mii de participanți.
Surprinzătoare este prezența funcționarilor publici. De la început au protestat angajații ministerelor ai căror șefi au fost arestați, apoi au prins curaj nenumărate instituții și fabrici.
Protestele au fost în general pașnice, ca niște carnavaluri. În anumite regiuni polițiștii și pompierii chiar au trecut de partea poporului.
Dar în capitala Naypyidaw, un oraș nou pe care și l-a construit armata acum 10 ani, poliția a atacat cu bastoane de cauciuc, gaze lacrimogene, tunuri de apă și chiar muniție de luptă. O protestatară a fost împușcată în cap în ziua în care împlinea 20 de ani.
Militarii sperau că o să fie primiți cu brațele deschise, dar e clar că nu se întâmplă asta – chiar acum văd mai multe live-uri cu proteste ca în zilele trecute. Toată lumea așteaptă intervenția armatei, care a tras în mulțime la revoltele precedente. În 1988 a omorât mii de oameni.
Dar atunci oamenii erau izolați și revoluțiile nu erau transmise în direct.
Urmărim ce se întâmplă în timp real și revenim cu update-uri. Mâine se anunță ziua decisivă